Blogi: Känsän hoito

Känsä on tiivistä sarveismassaa kuten kovettumakin, jota iho tekee suojautuakseen hankausta tai painetta vastaan. Känsä on tavallisesti päkiässä, joskus varpaassa tai varvasvälissä, harvemmin muualla jalkapohjassa. Känsä syntyy jalkaterän tai varpaiden asentovirheen, varpaiden päällekkäisyyden, vasaravarpaiden tai vaivaisenluun, seurauksena tai hankaavien jalkineiden aiheuttamana.

Varvasväleissäkin voi esiintyä känsiä ns. pehmeä känsä.

Verrattuna kovettumaan känsä ”porautuu” pistemäisesti ihon sisään. Lisäksi kovettumaa voi syntyä känsän ympärille ja kasvaa ihon pinnalta myös ulospäin. Känsän kasvaessa se tuntuu kipeämmältä. Jotta känsä ei pääse syvenemään, on se hyvä hoitaa pois hyvissä ajoin.

Tavallisen känsän kohta tuntuu aluksi paksulta. Kun se kasvaa sisäänpäin ja paine alkaa kohdistua alla olevien luiden kalvoon, känsä muuttuu kivuliaaksi. Ihminen muuttaa kävelytapaansa, ja uusien känsien mahdollisuus lisääntyy. Känsä ei katoa itsekseen, vaikka paine häviäisikin. Känsän erotusdiagnoosina jalkapohjassa on syylä, joka kerää ympärilleen kovettumaa.

Minä poistan känsän kivuttomasti känsän siihen tarkoitetuilla välineillä ja annan omahoito-ohjeet. Jalkapohjan känsiä voi ennalta ehkäistä esim. iskua vaimentavilla pohjallisilla.

Varpaiden väliin tulevia känsiä voi ennaltaehkäistä esimerkiksi varpaiden asentoa korjaavilla tai varpaita suojaavilla silikoniortooseilla. Tarpeeksi tilavien kenkien käyttö ehkäisee niin känsiä kuin muitakin jalkavaivoja. Korkeakorkoisia kenkiä ei tulisi käyttää jatkuvasti. Jalkapohjien iho voidellaan rasvaisella perusvoiteella iltaisin. Varvasvälit jätetään voitelematta, jotta iho ei kostuisi liiaksi.

Ja vielä. Känsä kannattaa todella hoitaa ajoissa pois ja syy sen tuloon selvittää. Tervetuloa!